SHBA i tregon Vijat e Kuqe Serbise!!! Pas marreveshjes Beograd-Moske…


SHBA i tregon Vijat e Kuqe Serbise!!! Pas marreveshjes Beograd-Moske…

Laku amerikan ndaj Serbisë sa vjen edhe po ngushto’het. Ujdia ‘mes ministrave të j’ashtëm, Sergei Lavrov dhe Nikola Selakoviç ka shqetësuar dhe Shtetet e Bashkua’ra.
D’epartamenti Amerikan i Shtetit ës’htë shprehur se Serbia po bën hap në drejtimin e gabuar dhe në kundër’shtim me aspiratat evropiane. Por edhe pse nga SHBA, apo BE ka një ‘presion të fortë, Beo’gradi nuk bën asnjë hap pas’. Ministri i Brendshëm’ serb Aleksand’ër Vulin shprehet se Serbia nuk ka bërë asnjë gjë të gabuar.

“Njof’timi i ‘De’partamen’tit të Shtetit që kritikon Serbinë, sepse nënshkroi Planin e Konsultimeve me Feder’atën Ruse, është befasues dhe një hap në drejtimin e gabuar, për të përdorur gjuhën e Depa’rtamentit të Shtetit’. Serbia nuk’ka bërë asgjë që bie në k’undërshtim me të ‘drejtën ndërkombëtare dhe në veçanti nuk ka bërë asgjë që ësht’ë kundër interesave të qytetarëve të saj, që për ne në Serbi është masa e të gjitha gjërave”, tha Vulin ditën e djeshme.

Vulin suImon SHBA

Ministri i Brendshëm serb pretendon se SHBA-ja “ulet në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara me Federatën Ruse dhe pret që Serbia të bëhet pjesë e histerisë anti-ruse”. “Ashtu si në shembullin e mosrespektimit të integritetit territori’al të Serbisë dhe duke kërkuar që Ukraina të jetë e paprekshme, SHBA-të konfirmojnë se h’ipokrizia dhe stan’dardet e dyfishta janë konstantet e vetme të politikës së fuqive të mëdha, veçanërisht atyre që bombarduan Serbinë. Ne jemi një popull i vogël, por jemi një komb i’ lirë dhe përderisa do’ të udhëhiqemi nga Al’eksandër Vuçiqi, do të mbetemi të lirë dhe do të vendosim vetë se cilët janë miqtë tanë dhe me k’ë dhe si të bashkëpunojmë. Serbia nuk është vend i madh, por nuk është as rezervë, ne vendosim vetë”, tha Vulin, duke komentuar deklaratën e Departamentit të Shtetit që kritikon planin e nënshkruar të konsultimit ndërmjet Serbisë dhe Rusisë dhe ka theksuar se Serbia nuk duhet të zgjerohet. bashkëpunim me Rusinë.

Ja mesazhi i fortë i DASH për Serbinë

Një zëdhënës i Departamentit amerikan të Shtetit i tha Zërit të Amerikës se SHBA-ja beson që asnjë vend nuk duhet të zgjerojë bashkëpunimin me Rusinë ndërkohë që ajo vazhdon agresionin e saj në Ukrainë.

Të premten ministri i Jashtëm serb Nikola Selakoviç nënshkroi marrëveshjen për “konsultime” të ndërsjella mbi çështjet e politikës së jashtme me ministrin e jashtë’m rus Sergey Lavrov. Marrëveshja’ u nënshkrua ndërsa d’y ministrat ndodheshin në Nju Jork ‘për të marrë pjes’ë në sesionin e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, ku shumica e delegacioneve perë’ndimore shmangën kry’ediplomatin rus për shkak të agresionit të Rusisë në Ukrainë.

“Lajmi për këtë marrëveshje të nënshkruar me Rusinë ‘shte befasues dhe në kundërshtim të p’otë me takimet e’ tjera ”konstruktive në Nju Jork me zyrtarët serbë. Përafrimi i mëtejshëm me Rus’inë është një hap në drejtimin e gabuar dhe në kundërshtim me aspiratat evropiane të deklaruara të Serbisë”, tha dje zëdhënësi i Depar’tamentit të Shtetit.

Të hënën amba’sadori a’merikan në Beograd, Christ’pher Hill tha se’gjatë punimeve të Asam’lesë së Përgjithshme të OKB-së, Shtetet e Bashkuara zhvilluan “bisedime të frytshme” me delegacionin e Serbisë për çështje globale por edhe çështje tjera dhe më pas morën vesh për marrëveshjen e cila nxiti reagime edhe të poli’tikanëve të Bashkimit Evropian.

Serbia, një kandidate për ‘anëtarësim në Bashkimin Evropian, varet nga Rusia për furnizimet e saj me gaz natyror dhe ka refuzuar t’u bashkohet sanksioneve perëndimore k’undër Moskë’s për shkak të agresionit ‘të saj në Ukrainë. Kremlin’i mbështet Beogradin në ku’ndërshtimin e tij të vazhdueshëm ndaj njohjes së pavarësisë së Kosovës, që u shpall në vitin 2008 me mbështetjen e Shteteve të Bashkuara dhe vendeve kryesore perëndimore.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *