S’e keni idenë se cfarë ndodhet poshtë Kishës së Shën Marisë në Elbasan


Kisha Shën Maria në Elbasan është një nga kishat më të vjetra ortodokse në Shqipëri.

Ajo u ndërtua në gjysmën e dytë të shekullit të XIII në lagjen “Kala” të këtij qyteti. Sipas arkivave të Vatikanit, më herët, rreth viteve 458-519 flitet për ekzistencën e një katedraleje në qytet. Por kisha merr një rëndësi të veçantë sidomos pas pu shtimit turk. Në atë kohë, banorët e lagjes “Kala” iu drejtuan me një kërkesë Portës së Lartë ku i kërkuan që të mos prishej kisha. LEXO ME TEPER DUKE E HAP REK LAMEN ME POSHTE

Si rrallëherë në historinë e perandorisë Osmane, Porta e Lartë e mori në konsideratë kërkesën e banorëve të lagjes “Kala”, por vendosi një kusht, kisha nuk do të shembej, por kulla e këmbanës së saj nuk do të ishte më e lartë se sa minaret e xhamive në qytet. Dhe ashtu u bë. Kisha nuk u shemb, shkruan meganews.al Përreth kishës ndodhej va rreza dhe në nder të besimtarëve ortodoksë, u vendos që ata të zhvarroseshin të gjithë dhe eshtrat të vendoseshin në dyshemenë e kishës. Dhe ashtu u bë. 600 skelete njerëzish u sistemuan në dyshemenë e kishës dhe sipas ët dhënave ndodhen aty edhe sot e kësaj dite. LEXO ME TEPER DUKE E HAP REK LAMEN ME POSHTE


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *